Hendrik Van Landeghem

Biography

Prof. dr. ir. Hendrik ("Rik") VAN LANDEGHEM is burgerlijk ingenieur werktuigkunde-elektrotechniek (UGent 1979), Bedrijfskundig ingenieur (UGent 1984) en doctor in de Toegepaste Wetenschappen (UGent 1984), na studies aan het Georgia Institute of Technology in Atlanta, U.S.A. waar hij zich specialiseerde in Wiskundige Beleidstechnieken en Vehicle Routing. Na een carriƫre in het bedrijfsleven o.a. als consultant, Plant Manager en MIS-Directeur werd hij voltijds professor aan de Universiteit Gent. Daar is hij momenteel Gewoon Hoogleraar in de vakgroep Industrieel Beheer aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. Hij was voorzitter van deze vakgroep van 1992 tot 2010. Hij is Hoofd van de Associatieonderzoeksgroep "Research Center for In-Plant Logistics", in samenwerking met de Hogeschool West-Vlaanderen. Hij is momenteel Onderwijsdirecteur van de Faculteit Ingenieurswetenschappen, en Voorzitter van de Curriculumcommissie.

Hij is een deskundige op gebied van Lean implementatiemethodes en logistieke systemen en hun toepassing in de bedrijfsprocessen. Door zijn ervaring in het bedrijfsleven is hij ideaal geplaatst om een brug te slaan tussen de academische concepten en hun toepassing in de praktijk. Hij is een veel gevraagd spreker op conferenties en studiedagen en publiceerde vele artikels. Zijn onderzoeksinteresses omvatten: methodes voor Lean implementatie en de interactie met Logistieke besturingssystemen, Tools voor In-Plant Logistics optimalisatie, Benchmarking, Simulatie als hulpmiddel bij productiviteitsverbeteringen. Hij is actief in verschillende industriesectoren, o.a. in de voertuigindustrie, de zorgsector, de metaalbewerking, ...

Prof. Van Landeghem is Fellow van de European Academy of Industrial Management (AIM) en Senior Member van het Institute of Industrial Engineering (IIE). Hij is sinds 2007 Fellow van de World Confederation of Productivity Science. Hij is tevens lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van Belgiƫ voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB), in de 4e Klasse van Technische Wetenschappen. Hij is Associate Editor van het Engineering Management Journal (USA).

Phone
32 9 264 55 01
E-mail
hendrik.vanlandeghem@ugent.be
Publications
http://lib.ugent.be/bibliografie/801000466970
Research group
LERC